EigenFoto4

De zeiljaren, Schaduwlijn 1993


"By all that's wonderful, it is the sea, I believe, the sea itself--or is it youth alone? Who can tell? But you here--you all had something out of life: money, love-- whatever one gets on shore--and, tell me, wasn't that the best time, that time when we were young at sea; young and had nothing, on the sea that gives nothing, except hard knocks--and sometimes a chance to feel your strength--that only--what you all regret?"

Joseph Conrad,  Youth

De zee heeft mij altijd aangetrokken. Als jongen leerde ik zeilen.  Ik kocht samen met mijn zus, mijn neef en een vriendin een zeilboot. De kusten van Frankrijk, de Kanaaleilanden en de Zuidkust van Engeland waren jarenlang onze geliefde zeilbestemming. Na mijn studies kon ik niet snel genoeg de wijde wereld in: een amarinage op een koopvaardijschip bracht mij o.m. naar Noorwegen en Brazilië.

Ik heb altijd getekend en geschilderd. Mijn werk is realistisch. Ik schilder zee- en strandgezichten. Mijn stijl is vrij fotografisch. Mijn onderwerpen zijn eenvoudig: zee, lucht en af en toe wat strand of duinen. In mijn werk zoek ik steeds het contrast tussen licht en donker, warm en koud, zacht en hard.

Inspiratie haal ik uit mijn vakanties aan zee (de kusten van Walcheren,…). Het uitgestrekte strand. De enorme lucht en de oneindigheid van de zee. Het bevrijdend gevoel van lucht en ruimte. In mijn werk tracht ik dit bevrijdend gevoel te verkrijgen door ruimte te geven aan de lucht: een lage horizon of de lucht als een reflectie in een plas of in het natte zand. Alles herleid tot de essentie. In een vierkant formaat. Weinig of geen menselijke figuren. Zuiver natuur. De confrontatie met de natuur onderlijnd.

Noordmann V. (°1956), woonachtig te Antwerpen©copyright  Noordmann  2012